Del denne siden

Rasestandard Spansk vannhund

Egenskaper/Mentalitet:

Spansk vannhund er allsidig, avbalansert og tilpasningsdyktig, og har iboende egenskaper som gjeter, jakt og vakt. Dette gjør den til en kompleks hund som krever trening og oppfølging hele livet. De ulike egenskapene kan fremkomme ulikt fra individ til individ.

Noen individer kan oppleves reservert, noe som ikke må tolkes som en negativ egenskap, men som en del av rasens natur.

Rasen må gis mentale utfordringer helt fra valpestadiet. Sosialisering og miljøtrening anbefales å gis prioritet i treningsarbeidet i denne fasen av hundens liv.

Størrelse/Utseende:

Robust med gode proporsjoner, harmonisk bygning og tiltalende helhet. Atletisk med velutviklet muskulatur. Rettlinjet profil. Velutviklet syn, hørsel og luktesans.

Mankehøyde: Hannhunder: 44 – 50 cm. Tisper: 40 – 46 cm (± 2 cm for typeriktige hunder). Vekt: Hannhunder: 18 – 22 kg. Tisper: 14 – 18 kg.

Pelsstell:

Spansk vannhund røyter ikke og trenger i varierende grad pelsstell avhengig av hvor ofte den klippes. Lang utstillingspels krever typisk mest og kortklipt minst. Det er stor variasjon på pelstyper innad i rasen. Det enkleste for deg og mest behagelige for hunden er å holde pelsen litt kortklippet om du ikke skal på utstilling.

Rasestandard Fox terrier ruhåret

Egenskaper/Mentalitet:

Rasen er modig, livlig og tenker fort og er en populær selskapshund. Den trives best når den får leve et aktivt liv med familien og elsker å være med over alt, være seg i skog, mark og på fjell, sommer som vinter. Den liker å være med på sjøen, men ikke alle liker å svømme, kun vasse til knærne i vannet og plaske. Rasen var som navnet antyder spesialist på revejakt i hi i sin tid. Kan også gjøre ettersøk på skadet vilt og brukes som støtende hund på både småvilt og storvilt. I dag trives den like bra som en ren familiehund.

Rasen er som navnet antyder spesialist på revejakt i hi. Den er Norges mest populære hihund. Jager også grevling, mink og mår i hi. Kan gjøre ettersøk på skadet vilt og brukes som støtende hund på både småvilt og storvilt. Rasen er populær som utstillingshund. Rasen er livlig, uredd og har raske bevegelser.

Størrelse/Utseende:

Rasen er aktiv og livlig med kraftig benstamme og styrke i et lite format. Den er aldri klumpete eller grov, og verken høy- eller lavbent. Lik en velbygget, kortrygget jakthest (hunter) dekker den stående meget mark. Vekt: Hannhunder: 7,5 – 8,5kg, Tisper 7 – 7,5 kg.

Helse:

Ruhåret fox terrier er en meget sunn og frisk hund. En sjelden gang kan allergi forekomme.

Pelsstell:

Pelsen på rasen må trimmes (nappes) 2-4 ganger i året. Det er en utgift å regne med om man ikke selv klarer å gjøre det. Pelsen må dessuten børstes/gres hver uke. Har man en hund av en trimmerase som man steller forekommer det omtrent ikke håravfall og skitt i huset. Bading gjøres ved behov.

Den er egentlig meget lettstelt, men å gjøre den ruhårete fox terrieren utstillingsklar innebærer en del mer trimming og pelsstell.