Pels - ører - øyne - klør - tenner

Tessie

Tessie

Pels

Spansk vannhund har en pels som ikke røyter. Pelsen krever stell, men mengde stell kommer an på både pelsens lengde, årstid og kvalitet. Det er variasjon i pelskvalitet innad i rasen.

Pelsen kan holdes lang eller klippes kort etter behov. Dersom hunden skal stilles ut, må pelsen være minst 3 cm og max 15 cm lang i utstrekt tilstand. Pelsen vokser ca 1 cm pr mnd. Pelsen skal ikke kammes eller børstes, da den skal kunne danne “snorer” når den oppnår en viss lengde.

Ved klipping skal hele pelsen være jevn, ingen frisyreklipp. Du kan klippe med maskin eller saks. Det anbefales å klippe første gangen ved 3-4 mnd alder, og senere ved 8-9 mnd alder. Senere klippes den 2-3 ganger pr. år.
 
Valpens pels er mjukere og ikke så krøllete som hos en voksen hund.

Det kan oppstå tover/floker som legger seg tett inntil huden ettersom pelslengden øker. Huden får da ikke "puste", og det vil kunne danne seg eksem. Flokene oppstår på steder hvor pelsen blir utsatt for gnisninger som under buk og i lysken, samt hals, lår og rompe. Flokene skal kunne rives/splittes opp.

Når hunden bades, bør det benyttes mild, parfymefri sjampo.  Det kan være gunstig med en lett dusj fremfor bad for å få bort sand og smuss fra labbene og snute/hake. Se alltid til at pelsen tørker helt.
Klem vannet ut av pelsen med et håndkle, ikke gni pga toving. Det beste er å la hunden lufttørke ute om været tillater det. Tørk ørene etter hvert bad for å unngå ørebetennelse.


Pelsen har utviklet seg slik at den skal tåle et varierende klima.  Om vinteren isolerer pelsen, men om sommeren holder den varmen unna.

Om vinteren når snøen er "tørr", fester det seg lite snø i pelsen. Men er det derimot mildvær og kram snø, setter snøen seg fast. Hunden kan fryse dersom snøen legger seg som snøballer tett inntil huden, og bevegeligheten vil bli redusert. Pelsen vil også tove seg. Det beste er å ha en pels som er 2-4 cm lang på vinterstid. 

Om sommeren får man en optimal pels dersom hunden får bade i saltvann og lufttørke.

Er man ute i skog og mark er det viktig å få vekk kvist og annet som henger fast i pelsen. Fjerner man ikke rusk som blir hengende igjen i pelsen, vil den etter hvert floke seg.

Husk å klippe pelsen med jevne mellomrom rundt analåpningen for å unngå problemer ifm bæsjing, og rundt vulva/penis for å unngå infeksjoner.

Ører og øyne skal rengjøres så ofte som det er nødvendig. Om nødvendig benyttes øreskyllevæske (fås hos veterinær) til ørene.

Som hos alle andre hunderaser bør klørne klippes med jevne mellomrom (ukentlig).

Tenner pusses jevnlig (3-7 ggr/uke) for å holde tanngarden ren. Start med dette helt fra valpestadiet, og fortsett livet ut. Bruk tannbørste/fingerbørste og spesialtilpasset tannkrem.

Del denne siden